St jansdal Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk hoofdingang Aantrekkelijk-werkenenleren-verpleegkundigen_0008

Wat doet de galblaas?

Waar bevindt de galblaas zich?

De galblaas is een peervormig zakje en is 8 tot 10 centimeter lang, en maximaal 3 centimeter breed. De galblaas ligt rechtsboven in de buikholte tegen de voorkant van de lever aan. De galblaas is door gangetjes verbonden met de lever en met het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm).

 

Galblaas 

 

Functie van de galblaas?

Gal is een vloeistof dat vetten afbreekt die via voeding in het lichaam terechtkomen, waardoor deze door de darm opgenomen kunnen worden. Zo heeft gal een onmisbare functie voor de spijsvertering. De galproductie in de lever gaat voortdurend door en wordt afgevoerd naar de galblaas, waar het wordt ingedikt en opgeslagen. In de galblaas kan 30 - 60 ml gal opgeslagen worden. Zodra er voedsel in de darmen komt, knijpt de galblaas zich samen waardoor de gal via de galbuis in de dunne darm terecht komt. De galblaas is dus in feite alleen een opslagorgaan.

 

Kunt u zonder galblaas leven?

Omdat galvloeistof door de lever wordt aangemaakt, kan de mens goed zonder galblaas leven. De gal wordt dan niet meer opgeslagen, maar loopt continu en rechtstreeks vanuit de lever naar de dunne darm.

 

GalstenenWat zijn galstenen?

De meest voorkomende aandoening van de galblaas is de vorming van galstenen. Galstenen geven echter niet altijd aanleiding tot klachten. Alleen bij klachten van de galstenen is een verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) aangewezen. Ook kan een operatie nodig zijn wanneer de galblaas ontstoken raakt. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen met overgewicht en voornamelijk vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico.

 

Hoe ontstaan galstenen?

De echte oorzaak voor het ontstaan van galstenen is niet altijd bekend. Wat wel bekend is, is dat de galvloeistof iets teveel indikt. Er ontstaan dan kleine cholesterolkristallen die na verloop van tijd samenklonteren en steentjes vormen. Deze steentjes hoeven op zich geen klachten te geven. Cholesterolgalstenen ontstaan in situaties waarbij de aanmaak van cholesterol in de lever is toegenomen bijvoorbeeld door overgewicht, snel afvallen, vrouwelijke hormonen en gebruik van orale anticonceptiva. Galstenen komen bij vrouwen twee keer zo vaak voor als bij mannen.

 

Galblaas klachten?

GalblaasDe galstenen kunnen in de galblaas zitten of in de galwegen terechtkomen. Zodra de galstenen in de galblaas of in de galwegen de doorstroming van galvloeistof verhinderen, kan dit galblaas klachten geven. Het lichaam probeert de versperring op te heffen door samentrekkingen van de galblaas. Dit kan heftige pijnen rechts in de bovenbuik geven, ook wel kolieken genoemd. Vaak treedt er misselijkheid en braken bij op.

 

Galstenen kunnen ook een ontsteking van de galblaas veroorzaken, hierdoor kan iemand in korte tijd flink ziek worden.

 

Galblaasoperatie

Als galstenen veel klachten veroorzaken, wordt meestal een operatie uitgevoerd om de galblaas te verwijderen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de laparoscopische (kijkoperatie) en de conventionele (klassieke) galblaasverwijdering (cholecystectomie).

 

In het St Jansdal heeft u vooraf een gezamenlijk groepsspreekuur.